STRONY

wtorek, 13 kwietnia 2021

Tarta cytrusowa z prażonymi płatkami migdałowymi i opalaną bezą

 

Słodziutkie,  kruche ciasto z orzeźwiającym nadzieniem ze słodkiej pomarańczy i kwaśnej cytryny, bardzo udany duet, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej!  Bardzo łatwa do przygotowania-wystarczy upiec kruchą bazę i wylać nadzienie, poczekać aż stężeje.  Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Idealna propozycja na słodki wiosenny podwieczorek.









 

Tarta o śr 24/26 cm

Ciasto kruche:

35 dag mąki pszennej warmińskiej

20 dag masła

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie cytrusowe:

15 dag masła

1 jajko

2 żółtka

2 cytryny

1 pomarańcza

6 łyżek cukru

1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker

 

Beza:

1 białko

2 pełne łyżki cukru pudru

 

Posypka:

50 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200*c na grzaniu góra- dół .

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i cukrem cytrynowym, dodać pokrojone na kawałki masło, oraz żółtka . Całość dobrze zagnieść. Schłodzić 15 minut w lodówce. Rozwałkować  na okrąg wielkości formy do tarty, wyłożyć blaszkę –spód i boki. Na ciasto wyłożyć papier pergaminowy,  wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut. Po tym czasie obciążenie z pergaminem usunąć i jeszcze piec kolejne 10 minut aż ciasto się ładnie zrumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Wystudzić.

Gdy ciasto stygnie przygotować nadzienie:

 

Cytrusy dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, skórkę zetrzeć, delikatnie bez białej błonki bo będzie gorzkie. Sok z owoców dobrze wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem, przelać do małego rondla, włożyć masło, wsypać cukry i podgrzewać  do momentu rozpuszczenia cukru. Jajko z żółtkami krótko ubić , wlać do gorącej ale nie gotującej się masy cytrusowej,  mieszać rózgą cały czas do momentu aż masa zgęstnieje. Nie można dopuścić do jej zagotowania! 

Gorącą gęstą masę wylać na kruchy zimny spód, wyrównać. Płatki migdałowe wsypać na małą i suchą patelnię, prażyć na ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Zestawić z ognia wystudzić.

Białko jaja ubić z cukrem pudrem na gęstą sztywną masę, przełożyć do szprycy cukierniczej z tylką z końcówką gwiazdki. Na zastygłej masie cytrusowej wyciskać rozetki wg uznania, bezę opalić palnikiem do creme brulee lub inną kuchenną opalarką. Tartę na koniec udekorować płatkami migdałów. Włożyć na całą noc do lodówki.







Słodkich wypieków!

 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !