STRONY

poniedziałek, 10 maja 2021

Cannelloni z mięsem mielonym pod dwoma sosami

 

Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube rurki  cannelloni nadziewane farszem ala bolognese zapieczone w sosie beszamelowym  z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni, szczególnie, że mam w domu makaronożerców J choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane.

Wszystkie składniki do przygotowania można nabyć w sklepie Kuchnie Świata







Składniki na 5 porcji:

500 g  grubego makaronu cannelloni

500 g mielonego mięsa wołowego

200 g mielonego mięsa wieprzowego

2 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

Sól morska do smaku

Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Szczypta chilii do smaku

 

Sos pomidorowy:

1 duża  cebula

2 łyżki oliwy

600 g passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

Sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka bazylii

Szczypta tymianku

Szczypta rozmarynu

 

Sos beszamelowy:

80 g masła

3 łyżki mąki pszennej

800 ml mleka 3,2%

½ łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej

Mielony biały pieprz do smaku

Sól morska do smaku

 

Dodatkowo:

15 dag startego ostrego sera np. cheddar  do posypania

Natka pietruszki lub bazylia  do posypania

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, poddusić 3 minuty,  dodać  mieszane mielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem  i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia do wystygnięcia. 

Przygotować w tym czasie sos pomidorowy:

Obraną i posiekaną cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na oliwie w rondelku, wlać passatę pomidorową, doprawić ziołami, cukrem, solą i pieprzem, całość gotować  do momentu aż dobrze zabulgocze. Zestawić  z ognia. Połowę sosu dodać  do przesmażonego mięsa i wymieszać.. Resztę wylać na dno żaroodpornej formy.

Sos beszamelowy:

Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.

Makaron cannelloni nadziewać  mięsem mielonym układać ściśle obok siebie na warstwie sosu pomidorowego  w naczyniu, zalać całość gorącym beszamelem,  ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy gwarancję,  że po upieczeniu będzie mięciutki,  posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową,  zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć  i zrumienić)



Smacznego!

 


 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !