STRONY

niedziela, 25 kwietnia 2021

Ciasteczka miodowo-kokosowe

 

Delikatny miodowo-kokosowy aromat, nieskomplikowane przygotowanie i łatwa dostępność produktów, to bez wątpienia najlepsze atuty tych ciasteczek. Przepis ten ucieszy wielbicieli tradycyjnych deserów do popołudniowej filiżanki herbaty. Małe skromne a efekt zaskakująco pyszny.

Do ich przygotowania użyłam świetnego prawdziwego miodu lipowego z pasieki Wowka prosto z serca Warmii, moje ostatnie odkrycie, najlepsze miody pod słońcem.

 Co ich wyróżnia ? Fenomenalne smaki, smaki dzieciństwa… piękne słoiczki i szybka bezproblemowa dostawa.

Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy,  lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak:  truskawka, malina, czy czarna porzeczka. Naprawdę jest w czym wybierać !  Można go jeść łyżkami i dodawać do wszystkiego. Nie umiem wybrać faworyta, wszystkie genialnie smakują. W ofercie firmy są też miody upominkowe, pięknie zapakowane idealne na każdy słodki prezent. Dla osób poszukujących oryginalnych i stylowych prezentów. Zapakowane z precyzją i starannością. Jedyne co musisz wybrać to smaki. Bardzo gorąco zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy.  Tu znajdziesz prawdziwą pasję, miłość do pszczół i rodzinnej tradycji.  Smakiem na pewno Was nie zawiodą, bardzo polecam! 








Składniki na 30 sztuk ciasteczek:

25 dag mąki pszennej

1 duże jajko

1  duża pełna łyżka miodu lipowego lub gryczanego

5 dag miękkiego masła

5 dag cukru

2 łyżki wiórków kokosowych białych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie masło , wbić jajko i całość zagnieść  aż ciasto będzie wyrobione i miękkie.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rolować   na stolnicy na cienki wałek,  tak jak na kopytka, docisnąć  każdy rulon ręką i lekko rozpłaszczyć,  nożem pokroić  na małe ciasteczka widelcem zrobić lekkie  wgłębienia. Ułożyć  na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp.  

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, oprószyć  pudrem.




Ps. Przepiękny kolor miodu rzepakowego z czarną porzeczką, smaki lata! 

Słodkich wypieków!

 

 

 

4 komentarze:

  1. Agatka uwielbiam Twoje wypieki i zdjęcia:) nic dodać nic ująć, pełna perfekcja!😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się przypomniało, jak mama robiła takie wyciskane ciasteczka. Ja wieki nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !