STRONY

wtorek, 25 maja 2021

Ciasto z rabarbarem, malinami i maślaną kruszonką

 

Tradycyjne i pyszne ciasto z mojego domu rodzinnego. Piekę go obowiązkowo gdy tylko pojawi się rabarbar w ogródku. Malin oczywiście użyłam mrożonych ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli macie już dostęp do świeżych ;)  ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia zaraz po ostygnięciu, cudownie mięciutkie i naprawdę smakuje wspaniale. Nie spotkałam jeszcze osoby której by nie smakowało. Jest bardzo podobne smakiem do drożdżowego, jednak drożdżowe nie jest J





Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto:

3 duże jajka

50 dag mąki pszennej tortowej używam zawsze Młynomag

1 szklanka drobnego cukru

16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker

1 szklanka naturalnej maślanki

½ szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker

30 dag  rabarbaru

20 dag malin

 

Maślana kruszonka:

10 dag mąki pszennej tortowej

7 dag miękkiego masła

16 g cukru wanilinowego

4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do miski wbić same białka, ubić mikserem do uzyskania gęstej puszystej piany. 

Drobny cukier wymieszać z cukrem waniliowym, partiami dodawać do masy z białek cały czas miksując na wysokich obrotach miksera, aż do powstania bardzo gęstej sztywnej masy. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. 

Wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej, krótko wymieszać, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać  delikatnie na najniższych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pokrojonym na małe kawałki rabarbarem oraz malinami. 

Nagrzać piekarnik do 170*c na grzaniu góra dół.

Kruszonka:

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i rozetrzeć w palcach. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.

Ostudzone oprószyć lekko cukrem pudrem.



Słodkich wypieków !

 

 

2 komentarze:

  1. Ciasto z rabarbarem biorę w ciemno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ciasto z rabarbarem, smak dzieciństwa :) Rabarbar z cukrem to tez było coś.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !