STRONY

poniedziałek, 14 czerwca 2021

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

 

Kruche słodkie ciasto, warstwa soczystych truskawek i solidna porcja gęstego budyniu, całość przykryta kruszonką to sezonowy wypiek do filiżanki kawy czy herbaty.  Smaki lata za którymi tak długo tęsknimy. To ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Znika bardzo szybko. Polecam.




Blaszka o wym 25/30 cm

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej tortowej

250 g masła lub margaryny

½ szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kaszy manny

 

Nadzienie:

850 g drobniejszych truskawek

1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa budyniowa:

1,2 litra mleka

3 budynie śmietankowe Dr.Oetker

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru waniliowego

 

Dodatkowo;

Cukier puder do oprószenia

 

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier puder oraz proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę, zagnieść jednolite kruche ciasto.

¾ ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem, oprószyć kaszą manną, resztę uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.

Umyte i odszypułkowane truskawki dobrze osuszyć-nie kroić,  wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na kruchy spód.

Przygotować masę budyniową:

Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty dodać proszek budyniowy i mąką ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać zawiesinę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń, gorący wylać w całości na truskawki. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej . Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 55 minut-do zrumienienia.





Słodkich wypieków!

 

 

 

1 komentarz:

  1. Wygląda jak zwykle perfekcyjnie! Mnie kruche nie wychodzi, zawsze jakieś takie twarde...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !