STRONY

środa, 30 czerwca 2021

Proste ciasto z truskawkami

 

Weekendowe bardzo szybkie i proste ciasto do przygotowania z sezonowymi owocami letnimi w moim przypadku z truskawkami, ale można je upiec np. z malinami lub borówkami a nawet agrestem, w każdym wydaniu smakuje pysznie, jest puszyste a zarazem wilgotne więc nie zapychające. Bardzo polecam do filiżanki popołudniowej herbaty.




 

Blaszka 25/30 cm

Składniki:

4 duże jajka

25 dag cukru

16 g cukru z wanilią Dr.Oetker

15 dag suchej kaszy manny

35 dag mąki pszennej tortowej Młynomag

20 dag kwaśnej śmietany 18% ewentualnie jogurtu

50 ml oleju słonecznikowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

70 dag drobniejszych truskawek

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Sekretem udanego ciasta są składniki o jednakowej temperaturze pokojowej, więc jajka i śmietanę wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ciasta.

Jajka wbić do miski wsypać cukier oraz cukier z wanilią, miksować około 10 minut na szybkich obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej prawie białej piany.

Mąkę tortową wymieszać z proszkiem  do pieczenia oraz manną.

Do gęstej masy jajecznej dodać śmietanę  oraz olej, wmieszać miksując na niskich obrotach, wsypać suche składniki i delikatnie szpatułką lub rózgą od miksera wymieszać. Tak aby masa była jednolita.

Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę, wyrównać, posypać umytymi i osuszonymi truskawkami. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 45-50 minut na grzaniu góra dół.

Ostudzone oprószyć leciutko cukrem pudrem.





Słodkich wypieków!

 


 

 

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy te dodatek suchej kaszy. W zeszłym roku robiłam podobne ciasto, ale bez kaszy

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można owoce mrożone?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !