STRONY

wtorek, 20 lipca 2021

Panna cotta z serkiem mascarpone, białą czekoladą i frużeliną z owoców lata


Desery na zimno z owocami są nieodłącznym elementem lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać.

Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam w słoiczkach a także robię nalewki, by zimą również cieszyć się namiastką lata.  Pysznie smakują i przywołują wspomnienia….Bardzo polecam jest pycha! 







Składniki na 5 porcji/

Panna cotta:

250 ml mleka

150 ml śmietanki kremówki 36%

25 dag serka mascarpone

10 dag białej czekolady

4 dag cukru

4 listki żelatyny Dr.Oetker

1 laska wanilii Dr.Oetker

 

Frużelina  z owoców lata:

35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 listki żelatyny

 

Dodatkowo;

Biała czekolada

Świeże owoce i mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu.

Mleko i śmietankę umieścić w rondelku, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii, wsypać cukier i całość mocno podgrzać-nie gotować!  Zdjąć z ognia, do gorącego dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz serek mascarpone, i namoczoną oraz odciśniętą z wody żelatynę, całość dobrze wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia a najlepiej zmiksować blenderem.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Zimną masę ale nadal płynną rozlać po równo do szklanych pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.

Frużelina:

Wydrylowane wiśnie, obrane porzeczki oraz maliny, zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i gotować aż owoce zaczną się rozpadać, ewentualnie dosłodzić gdy frużelina będzie bardzo kwaśna. Zestawić z ognia.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć, dodać do gorących owoców, dobrze wymieszać, wystudzić. Zimną  frużelinę wyłożyć na wierzch stężałego deseru chłodzić całą noc w lodówce.

 Udekorować przed podaniem: czekoladą, świeżymi owocami i miętą.



Smacznego!

 

 

 

4 komentarze:

  1. Rewelacja! Przysiadam się z łyżeczka 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis! Świetnie opisany, wszystko łatwo i przejrzyście wyjaśnione. Myślę, że musze go wypróbować. Jestem fanką tego typu deserów. Zwłaszcza tych, które mają w swoim składzie serek mascarpone :). Na zdjęciach wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !