STRONY

poniedziałek, 5 lipca 2021

Bananowy kajmaczek-bez pieczenia

 

Bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia.  Na kakaowych herbatnikach z kremem na bazie mascarpone i śmietanki z bananami. Całość zwieńczona warstwą słodziutkiego kajmaku i prażonych płatków migdałowych. Brzmi pysznie i takie jest. W sam raz na słodki letni poczęstunek kiedy upały nie pozwalają na włączenie piekarnika. Schłodzone w lodowce smakuje wyśmienicie. Zarówno dla dużych jak i małych łasuchów. Wpis powstał przy użyciu produktów z Kuchnie Świata

Bardzo polecam!




Foremka 30/22 cm lub podobna:

Składniki:

35 dag kakaowych herbatników

2 duże niezbyt dojrzałe banany

1 łyżka soku z cytryny

1 puszka masy kajmakowej/krówkowej

 

Krem:

300 ml śmietanki kremówki  36%

50 dag serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

100 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania;

Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone.

Śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, dodajemy cukier puder oraz 3 łyżki masy krówkowej- resztę zostawiamy na wierzch, i całość ponownie krótko miksujemy-tylko do połączenia.

Banany obieramy ze skóry, kroimy na plasterki skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Płatki migdałowe prażymy, mieszając od czasu do czasu na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru. zestawiamy z ognia. Studzimy.

Na dno wyłożonej pergaminem foremki o podanych wymiarach układamy ciasno obok siebie  warstwę herbatników, wykładamy połowę kremu kajmakowo-śmietanowego, w krem wciskamy delikatnie plasterki bananów, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy resztę kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy ostudzonymi  prażonymi  płatkami migdałowymi.

Ciasto przykrywamy i chłodzimy całą noc w lodówce.




Smacznego!

 

 

3 komentarze:

  1. Jadłem już takie ciasto, siostra zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, lecę dziś po produkty aby sprawdzić jak smakuje :).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !