STRONY

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Ciasto balladyna z malinami

 Klasyczne tortowe ciasto z masą na bazie twarożku i śmietanki . Powstał na specjalne życzenie męża, fana kajmaku, doskonały na każdą okazję. Masę serową wzbogaciłam tartą mleczną czekoladą, orzeźwiającego smaku dodaje warstwa galaretki z malinami. Ciasto z tego przepisu wychodzi  wysokie więc warto mieć to na uwadze wybierając do niego formę.

Masie kajmakowej trudno się oprzeć, polecam Wam dobrej jakości Kajmak Dulce de Leche Clasico ze sklepu Kuchnie Świata  ma przepyszny naturalny smak, jasnobrązowy kolor, jedwabiście gładką konsystencję, poza fantastycznym smakiem ma wszechstronne zastosowanie, idealne jako  dodatek do gofrów czy naleśników.







 

Składniki na foremkę 23/30 lub podobną:

Kakaowy biszkopt:

5 mniejszych jajek

Szczypta soli

¾ szklanki drobnego cukru

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

 

Masa serowo-śmietanowa:

70 dag naturalnego twarożku mielonego z wiaderka

½ szklanki cukru pudru

1 szklanka śmietanki kremówki 36%

½ tabliczki mlecznej czekolady

5 łyżeczek żelatyny

1/3 szklanki wody

 

Dodatkowo:

40 dag maślanych herbatników

1 słoik kajmaku dulce de leche

2 galaretki malinowe

40 dag malin świeżych lub mrożonych

700 ml gorącej wody

 

Sposób przygotowania;

Foremkę o podanych wymiarach delikatnie natłuszczamy w całości, rozkładamy papier do pieczenia.

Biszkopt:

Białka jaj oddzielamy od żółtek, miksujemy ze szczyptą soli na gęstą puszystą pianę, stopniowo partiami cały czas miksując wsypujemy drobny cukier aż do momentu skończenia, cukier nie może być wyczuwalnym pod palcami w masie, dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.

Mąkę pszenną, mieszamy z kakao, przesiewamy przez sitko do ubitej mas jajecznej, delikatnie mieszamy na niskich obrotach miksera. Tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w  temp 170*c przez 30 minut na grzaniu góra dół. Po upieczeniu studzimy,

Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.

 

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia.

 

Masa serowo-śmietanowa:

Żelatynę wsypać do małej miseczki  zalewamy  podaną ilością wody, po kilku minutach podgrzewamy  w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i masy bez grudek.

Twarożek przed robieniem kremu ogrzewamy do temp pokojowej, przekładamy do miski, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder, miksujemy krótką chwilę. Osobno ubijamy śmietankę do uzyskania gęstego kremu, łączymy z tartą czekoladą, mieszamy szpatułką.  Do masy serowej miksując na niskich obrotach wlewamy cienkim strumieniem  rozpuszczoną żelatynę a następnie dodajemy ubitą śmietankę z czekoladą i delikatnie mieszamy.

 

Jeden blat biszkopta umieszczamy w foremce w której piekliśmy ciasto, nakładamy połowę serowej masy, przykrywamy warstwą maślanych herbatników, rozsmarowujemy na całości kajmak, znów przykrywamy warstwą herbatników, nakładamy resztę masy serowej i przykrywamy biszkoptem.

Na wierzch wylewamy tężejącą już galaretkę połączoną wcześniej z malinami.

Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.





Słodkich wypieków!

 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !