STRONY

wtorek, 24 sierpnia 2021

Muślinowy chłodnik z kozim serkiem

 

Kiedy robiłam ten chłodnik za oknem z nieba lał się żar, jednak awaria sprzętu skutecznie opóźniła mi publikację o kilka dni, sami rozumiecie- złośliwość rzeczy martwych i choć dziś pogoda za oknem nie nastraja do robienia chłodników, to przecież ciepłe dni jeszcze wrócą, w końcu jeszcze mamy sierpień J

Dodatek wyrazistego sera koziego z chili i oregano doskonale podkręcił smak chłodnika, Ser Kozi Bielec z chili i oregano wytwarzany jest  metodą rzemieślniczą z ekologicznego mleka koziego, bez ulepszaczy i konserwantów. Jego smak jest rewelacyjny. 

Zupa nie wymaga wiele pracy a jej zrobienie zajmie Wam troszkę więcej niż pół godziny. Jest zdrowa i na letnie dni idealna.










Składniki na 4 porcje :

150 g serka koziego z chili i oregano Bielec

500 g buraczków z liśćmi

600 ml bulionu warzywnego

4 ogórki

½ pęczka rzodkiewek

½ pęczka koperku

2 łyżki octu jabłkowego

250 ml maślanki naturalnej

200 g serka mascarpone

Sól i pieprz do smaku

Szczypta cukru do smaku

 

Sposób przygotowania:

Buraczki w całości umyć, odciąć liście, obrać i pokroić w kostkę, liście odłożyć.

Pokrojone buraczki włożyć do rondelka zalać bulionem, zagotować i dolać ocet jabłkowy. 

Gotować na wonym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

 4 łyżki buraczków odłożyć na talerz a resztę zmiksować blenderem, doprawić solą, szczyptą cukru oraz pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie włożyć na 2 godziny do lodówki. 

Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej , tak samo rzodkiewkę , listki z buraczków drobno posiekać. Maślankę zmiksować z serkiem ogórkami i rzodkiewką i dodać do zupy, doprawić do smaku. 

Rozlać na talerze, udekorować resztą gotowanych buraczków i posypać pokrojonym kozim serkiem.


Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !