Kiedy robiłam ten chłodnik za oknem z nieba lał się żar, jednak awaria sprzętu skutecznie opóźniła mi publikację o kilka dni, sami rozumiecie- złośliwość rzeczy martwych i choć dziś pogoda za oknem nie nastraja do robienia chłodników, to przecież ciepłe dni jeszcze wrócą, w końcu jeszcze mamy sierpień J
Dodatek wyrazistego sera koziego z chili i oregano doskonale podkręcił smak chłodnika, Ser Kozi Bielec z chili i oregano wytwarzany jest metodą rzemieślniczą z ekologicznego mleka koziego, bez ulepszaczy i konserwantów. Jego smak jest rewelacyjny.
Zupa nie wymaga wiele pracy a jej zrobienie zajmie Wam troszkę więcej niż pół godziny. Jest zdrowa i na letnie dni idealna.
Składniki na 4 porcje :
150 g serka koziego z chili i oregano Bielec
500 g buraczków z liśćmi
600 ml bulionu warzywnego
4 ogórki
½ pęczka rzodkiewek
½ pęczka koperku
2 łyżki octu jabłkowego
250 ml maślanki naturalnej
200 g serka mascarpone
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania:
Buraczki w całości umyć, odciąć liście, obrać i pokroić w kostkę, liście odłożyć.
Pokrojone buraczki włożyć do rondelka zalać bulionem, zagotować i dolać ocet jabłkowy.
Gotować na wonym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
4 łyżki buraczków odłożyć na talerz a resztę zmiksować blenderem, doprawić solą, szczyptą cukru oraz pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej , tak samo rzodkiewkę , listki z buraczków drobno posiekać. Maślankę zmiksować z serkiem ogórkami i rzodkiewką i dodać do zupy, doprawić do smaku.
Rozlać na talerze, udekorować resztą gotowanych buraczków i posypać pokrojonym kozim serkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !