Kremowy sernik kakaowo-pomarańczowy czyli najlepsze klasyczne połączenie. Ciasto jest znakomite, bardzo smaczne i podzielne a pokrojony w kostkę zgrabnie prezentuje się na paterze.
Klasyka która zawsze się sprawdza. Pamiętajcie jednak aby użyć do niego dobrej jakości sera najlepiej takiego w kostce ze sprawdzonej mleczarni. Najlepszy na każdą okazję.
Blaszka o wym 25/30 cm
Ciasto kakaowe:
40 dag mąki pszennej
20 dag miękkiego masła
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
Masa serowa:
1.20 kg twarogu półtłustego mielonego
7 jajek
10 dag masła
1,5 szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker
1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia , cukier puder, wsypać kakao, dodać żółtko, miękkie masło , śmietanę, zagnieść jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Większą część ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji. Zmielony twaróg przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym , krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wsypać budyń i wlać płynne i ostudzone masło, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt ponownie zmiksować. Masę serową rozprowadzić na schłodzonym kruchym cieście, wyrównać łyżką. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto na tarce jarzynowej.
Włożyć do nagrzanego do 180*c na grzaniu góra dół piec 60 minut . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Sernik idealny!
OdpowiedzUsuń