W kuchni często zwykle improwizuję i nigdy nie trzymam się sztywno jednego przepisu, na tym polega spontaniczność i odkrywanie nowych smaków. Dziś ekspresowe danie do przygotowania.
W makaronie penne pyszni się kurczak z dodatkiem sezonowych warzyw czyli papryki i cukinii, zielony marynowany pieprz i odrobina świeżej papryczki chili dopełnia ostrości i smaku. Niezależnie od pogody takie połączenia charakteryzują się dobrym smakiem a całość wygląda całkiem przyzwoicie i na patelni i na talerzu.
Przy okazji przedstawiam Wam mój nowy kuchenny nabytek ze sklepu Galicja –patelnię z linii Maestro. Klasyczny wygląd, nieprzywieralna powłoka, równomierne ogrzewanie i szybka absorpcja ciepła i przede wszystkim „normalna” cena to jej ogromne atuty, odporna na zadrapania i długa ergonomiczna rączka sprawia, że bez obaw można na niej dusić oraz smażyć nawet delikatne potrawy używając przy tym minimalnych ilości tłuszczu. Nadaje się do smażenia delikatnych potraw oraz mięs. A także do przygotowania szybkich dań z makaronem w roli głównej. Do każdego typu kuchenek w tym indukcji. Bardzo polecam, jestem z niej mega zadowolona.
Składniki na 2-3 porcje:
25 dag makaronu penne
50 dag fileta z kurczaka
1 zielona papryka
½ cukinii
1 cebula
½ pora
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
20 dag suszonych pomidorów w zalewie olejowej
15 dag sera gorgonzola lub brie
120 ml słodkiej śmietanki 18%
100 ml mleka
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
Świeże chili do smaku
Sól i pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sposób przygotowania :
Mięso z kurczaka pokroić na cienkie paseczki, cebulę, por i czosnek w kostkę, wymieszać razem z kurczakiem doprawić solą, podlać olejem i przesmażyć do miękkości na patelni, aż kurczak straci surowość.
Dodać pokrojoną na paski cukinię i paprykę, podlać śmietanką wymieszaną z mlekiem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 5-6 minut, wrzucić do patelni pokrojone na paseczki osączone z zalewy suszone pomidory oraz marynowany zielony pieprz, dodać serek i całość poddusić do rozpuszczenia serka, do momentu aż wytworzy się kremowy sos. Doprawić pokrojoną świeżą chili .
Makaron penne ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i dodać od razu do sosu, posypać pokrojoną natką pietruszki i podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !