Kto nie lubi ? niech przyzna się bez bicia…ja uwielbiam i raz na jakiś czas można na tę słodkość sobie pozwolić, ba! Nawet trzeba…do mojego wypieku użyłam zwykłej bitej śmietanki, smaku dopełnia lekko kwaśna frużelina wiśniowa i tarta mleczna czekolada, na zewnątrz deser jest mega chrupiący z lekką jak chmura pianką w środku, warto się skusić.
Składniki na 9 sztuk:
5 białek
26 dag drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem śmietanowy:
600 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
1 słoiczek domowej frużeliny wiśniowej
50 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania bezów muszą być o
temperaturze pokojowej.
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę ziemniaczaną , miksujemy krótko-tylko do połączenia.
Masa powinna być gęsta i sztywna.
Na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem, rysujemy 9 jednakowych kółek i średnicy około 8-10 cm i wykładamy porcje białek, wygładzamy szpatułką, nadajemy okrągły kształt, można też bezę przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać kółka.
Piekarnik nagrzewamy do 120*c, wkładamy bezy i po 5 minutach zmniejszamy temp do 105*c i suszymy przez 100-120 minut. Uchylamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywny krem, pod koniec miksujemy z cukrem pudrem, krem przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką i dekorujemy bezy, na wierzch nakładamy łyżeczką frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą. Podajemy od razu.
Przepis powstał przy współpracy z
Słodkich wypieków!
C U D O!!!
OdpowiedzUsuń