Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z
najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne mega kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego
sadu.
Pachnie niesamowicie i szybko znika. Koniecznie musicie wypróbować.
Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:
2 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
1 kostka miękkiego masła 82% lub dobrej jakości margaryna
3 pełne łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do
pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać miękkie masło lub margarynę, ,
zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. Połową ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki,
ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.
Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, przełożyć do garnka,
zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus i wsypać suchy kisiel z torebki. Wymieszać.
Wystudzoną masę jabłkową rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków !
Pysznie wygląda i z pewnością tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńszarlotka na pewno pyszna, gratuluje jej pozycji w range oglądających, piszesz i widać to , ze masz zamiłowanie do fotografii, zdjęcia sa piękne 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńMniam mniam przepis super sprawdzony
OdpowiedzUsuń❤
OdpowiedzUsuń