STRONY

poniedziałek, 20 września 2021

Tradycyjna szarlotka

 

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne mega  kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu.

Pachnie niesamowicie i szybko znika. Koniecznie musicie wypróbować.







Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:

 2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki krupczatki

5 żółtek

1 kostka miękkiego masła 82% lub dobrej jakości  margaryna

3 pełne łyżki śmietany 18%

6  łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki

¾ szklanki cukru

1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker

½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker

 

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać miękkie masło lub margarynę, , zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. Połową ciasta  wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

  Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas robienia nadzienia.

 Nadzienie:

Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus  i wsypać suchy kisiel z torebki. Wymieszać.

 Masę zestawić z ognia, wystudzić.

 Piekarnik  nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.

Wystudzoną masę jabłkową rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę ciasta  rozwałkować i wyłożyć na wierzch, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.

 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





Słodkich wypieków !

 

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !