Dania makaronowe cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, są szybkie do przygotowania, sycące i świetnie się sprawdzą gdy trzeba nakarmić głodnych domowników albo zrobić coś naprędce dla niespodziewanych gości. O tej porze roku nie może tej potrawy zabraknąć a na dodatek jest mega szybka do przygotowania. Polecam.
Składniki na 5/6 porcji:
500 g makaronu bucatini
500 g mięsa mielonego z szynki
400 g pieczarek
2 cebule perłowe
4 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka oleju
1 łyżka klarowanego masła
10 dag startego parmezanu
Pęczek natki pietruszki
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki i krótko obsmażamy na dużym ogniu aż delikatnie się zrumienią. Zestawiamy z ognia.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż całość stanie się szklista , dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem aby nie było „zbitych grudek” smażymy do momentu aż nie będzie surowe, dodajemy podsmażone pieczarki, doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem, podlewamy białym winem, smażymy aż wyparuje, zalewamy słodką śmietaną i całość mieszamy, gdy tylko zabulgocze zestawiamy z ognia.
Makaron bucatini gotujemy wg przepis na opakowaniu, odcedzamy, gorący mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!
Wszystkie składniki do przygotowania dania kupicie w sklepie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !