STRONY

środa, 22 września 2021

Bucatini z mięsem mielonym, pieczarkami i parmezanem

 Dania makaronowe cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, są szybkie do przygotowania, sycące i świetnie się sprawdzą gdy trzeba nakarmić głodnych domowników albo zrobić coś naprędce dla niespodziewanych gości.  O tej porze roku nie może tej potrawy zabraknąć a na dodatek jest mega szybka do przygotowania. Polecam.





Składniki na 5/6 porcji:

500 g makaronu bucatini

500 g mięsa mielonego z szynki

400 g pieczarek

2 cebule perłowe

4 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

150 ml słodkiej śmietanki 18%

1 łyżka oleju

1 łyżka klarowanego masła

10 dag startego parmezanu

Pęczek natki pietruszki

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, dodajemy pokrojone na plasterki  pieczarki i krótko obsmażamy na dużym ogniu aż delikatnie się zrumienią. Zestawiamy z ognia.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż całość stanie się szklista , dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem aby nie było „zbitych grudek” smażymy do momentu aż nie będzie surowe, dodajemy podsmażone pieczarki,  doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem, podlewamy białym winem, smażymy aż wyparuje, zalewamy słodką śmietaną i całość mieszamy, gdy tylko zabulgocze zestawiamy z ognia.

Makaron bucatini gotujemy wg przepis na opakowaniu, odcedzamy, gorący mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.



Smacznego!

Wszystkie składniki do przygotowania dania kupicie w sklepie

Kuchnie Świata 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !