Bardzo smaczne i wilgotne ciasto przekładane kremem maślanym z warstwą orzechowej chrupiącej bezy i konfitury wiśniowej. Nie jest to trudne ciasto do wykonania, raczej czasochłonne. Polecane na wszelkie imprezy i uroczystości rodzinne. Dobrze sprawdzi się także na świątecznym stole. Klasyka z lekkim twistem.
Ciasto na blaszkę 25/30 cm
Kakaowy biszkopt:
6 jajek
18 dag cukru
16 dag maki pszennej tortowej Młynomag
30 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
Beza orzechowa:
5 dużych białek
20 dag cukru
20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem maślany:
½ litra mleka 3,2%
5 żółtek
16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker
18 dag cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag miękkiego masła 82%-nie margaryny!
Poncz:
200 ml zaparzonej niesłodzonej mocnej czarnej herbaty
50 ml dowolnego alkoholu: rum, wódka, likier cointreau
Dodatkowo:
½ szklanki konfitury wiśniowej
Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodawać stopniowo, partiami cukier i miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka i olej i ponownie krótko zmiksować.
Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masy jajecznej i wmieszać delikatnie szpatułką lub mieszadłem od miksera. Robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany.
Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec około 30-35 minut w temp 175*c na grzaniu góra dół. Gorący biszkopt po wyjęciu z piekarnika , z wysokości około 30 cm upuścić- w formie na podłogę, zapobiegnie to opadaniu ciasta. Będzie równe. Zimny i wystudzony przekroić na dwa równe blaty.
Beza orzechowa:
Białka ubić na sztywną lśniącą pianę , pod koniec nie przerywając ubijania dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier aż do momentu aż piana stanie się gęsta i lśniąca , dodać posiekane orzechy, przesiać do masy wymieszane mąki i delikatnie szpatułką wymieszać tylko do połączenia.
Wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem-tej samej w której piekliśmy biszkopt i piec przez około 35 minut w temp 175*c na graniu góra dół. Gotową bezę wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem maślany:
Żółtka przełożyć do szklanej miski wsypać cukier i utrzeć mikserem prawie do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.
Mleko zagotować w rondelku z cukrem waniliowym, zestawić z ognia, wlać około 100 ml do pasty jajecznej i zmiksować na wysokich obrotach. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka i postawić na palnik i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Zestawić ognia, gdy tylko przestanie parować nakryć rondelek pokrywką lub folią i całkowicie wystudzić. W trakcie studzenia nie wolno mieszać masy.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami wystudzony budyń zmiksować aż powstanie gładki krem.
Polewa:
Żelatynę zalać
mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników
umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do
gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu
uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Przełożenie:
Jeden blat biszkoptu ułożyć w formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową ponczu herbacianego wymieszanego z alkoholem, rozprowadzić na całości konfiturę wiśniową, nałożyć połowę kremu maślanego, przykryć bezą, nałożyć resztę kremu i przykryć blatem z biszkoptu. Polać resztą ponczu. Ciasto udekorować polewą i połówkami orzecha włoskiego.
Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!