Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 listopada 2021

Ciasto Marysieńka z konfiturą wiśniową

 Bardzo smaczne i wilgotne ciasto przekładane kremem maślanym  z warstwą orzechowej chrupiącej bezy i konfitury wiśniowej.  Nie jest to trudne ciasto do wykonania, raczej czasochłonne. Polecane na wszelkie imprezy i uroczystości rodzinne. Dobrze sprawdzi się także na świątecznym stole.  Klasyka z lekkim twistem.



 




Ciasto na blaszkę 25/30 cm

Kakaowy biszkopt:

6 jajek

18 dag cukru

16 dag maki pszennej tortowej Młynomag

30 g ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 ml oleju

 

Beza orzechowa:

5 dużych białek

20 dag cukru

20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Krem maślany:

½ litra mleka 3,2%

5 żółtek

16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker

18 dag cukru

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag miękkiego masła 82%-nie margaryny!

 

Poncz:

200 ml zaparzonej niesłodzonej  mocnej czarnej herbaty

50 ml dowolnego alkoholu: rum, wódka, likier cointreau

 

Dodatkowo:

½ szklanki konfitury wiśniowej

 

Polewa czekoladowa:

125 g masła

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki mleka

2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker

1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker

 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodawać stopniowo, partiami cukier i miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka i olej  i ponownie krótko zmiksować.

Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masy jajecznej i wmieszać delikatnie szpatułką lub mieszadłem  od miksera. Robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany.

Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec około 30-35  minut w temp 175*c na grzaniu góra dół. Gorący biszkopt po wyjęciu z piekarnika , z wysokości około 30 cm upuścić- w formie na podłogę, zapobiegnie to opadaniu ciasta. Będzie równe. Zimny i wystudzony przekroić na dwa równe blaty.

 

Beza orzechowa:

Białka ubić na sztywną lśniącą pianę , pod koniec nie przerywając ubijania dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier  aż do momentu aż piana stanie się gęsta i lśniąca , dodać posiekane orzechy, przesiać do masy wymieszane mąki i delikatnie szpatułką wymieszać tylko do połączenia.

Wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem-tej samej w której piekliśmy biszkopt i piec przez około 35 minut w temp 175*c na graniu góra dół. Gotową bezę wyjąć z piekarnika i wystudzić.

 

Krem maślany:

Żółtka  przełożyć do szklanej miski wsypać cukier i utrzeć mikserem prawie do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.

Mleko zagotować w rondelku z cukrem waniliowym, zestawić z ognia, wlać około 100 ml do pasty jajecznej i zmiksować na wysokich obrotach. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka i postawić na palnik i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Zestawić ognia, gdy tylko przestanie parować nakryć rondelek pokrywką lub folią i całkowicie wystudzić. W trakcie studzenia nie wolno mieszać masy.

 

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami wystudzony budyń  zmiksować aż powstanie gładki krem.

Polewa:

 Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.

 Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.

 

Przełożenie:

Jeden blat biszkoptu ułożyć  w formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową ponczu herbacianego wymieszanego z alkoholem, rozprowadzić na całości konfiturę wiśniową, nałożyć połowę kremu maślanego, przykryć bezą, nałożyć resztę kremu i przykryć blatem z biszkoptu. Polać resztą ponczu. Ciasto udekorować polewą i połówkami orzecha włoskiego.

Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!

 

 

 

środa, 17 listopada 2021

Maślane kruche ciasteczka z perlistym cukrem

 Cudownie kruche dzięki krupczatce  i cudownie maślane ciasteczka, bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy im nadawać dowolne kształty i posypywać cukrem lub i nie. Uwielbiane szczególnie przez dzieci. Mają jedną wadę, błyskawicznie znikają z talerza… Bardzo polecam, jedne z lepszych jakie piekłam.

 




Składniki na dużą blachę ciastek:

2,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag

½ szklanki mąki pszennej

25 dag masła

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

½ szklanki cukru pudru

15 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker

 

Dodatkowo: cukier perlisty do posypania-niekoniecznie

 

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypać krupczatkę i mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier za skórką pomarańczową, wymieszać, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło prosto z lodówki, śmietanę, żółtka i całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto.

Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie porcjami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm na blacie podsypanym krupczatką-można użyć folii . Foremką do ciastek o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Nagrzać piekarnik do 195*c na grzaniu góra dół.

Ciasteczka układać w małym odstępie na blasze wyłożonej pergaminem, posypać na środku perlistym cukrem. Piec  około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.




 

Słodkich wypieków.

poniedziałek, 15 listopada 2021

Schab w sosie porowo-dyniowym z mleczkiem kokosowym

 Dziś propozycja na bardzo smaczny obiad na lekko egzotyczną nutę. Delikatne i chude mięso jakim jest schab doskonale komponuje się z porem i startą dynią. Mleczko kokosowe i kurkuma sprawia, że zyska na smaku. W tym daniu można wykorzystać obfitość jesiennych warzyw, świeżych ziół aby ze zwykłego schabu wyczarować niebanalne danie.  Polecam podawać do ugotowanego na sypko ryżu lub ziemniaków. 

Przepis sprawdzi się także na niedzielny obiad.  Produkty świetnej jakości kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata. 

Bardzo polecam.







Składniki na 6 porcji/

1 kg schabu bez kości.

1 por

1 cebula

½ czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

15 dag  startej dyni Hokkaido

3 łyżki masła ghee

¾ szklanki bulionu mięsnego

½ szklanki mleka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka mąki  ziemniaczanej

1 łyżeczka mąki pszennej


Przyprawy:

Sól himalajska do smaku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki oregano

Szczypta rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego

Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony schab pokroić na 6 grubszych plastrów. W szerokim rondlu rozgrzać masło, obsmażyć mięso z każdej strony, dodać pokrojony por, cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć aż warzywa staną się szkliste. Podlać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną paprykę, doprawić do smaku solą lub sosem sojowym   i dusić około 30 minut na wolnym ogniu a z mięso zmięknie. 

Dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach dynię, dodać kurkumę oregano i rozmaryn, dusić kolejne 15 minut.

W mleczku kokosowym rozrobić mąką pszenną oraz ziemniaczaną, wlać do zawartości rondla, zagęścić sos. Pogotować 2 minuty, doprawić ewentualnie solą do smaku.

 Odstawić. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj