STRONY

poniedziałek, 6 grudnia 2021

Grissini z ziołami i szynką parmeńską

 

Z wszystkich włoskich dań na szczególną uwagę zasługują grissini- chlebowe paluszki  podawane są jako przystawka lub przekąska u nas najlepiej sprawdzają się na każdej imprezie. Są bardzo łatwe do zrobienia a jakże pyszne. Pasuje do nich praktycznie każdy dip lub smakowa aromatyczna oliwa i to z nią my lubimy najbardziej J  Ich fenomen tkwi w prostocie.

 Miłego chrupania!

Od razu Wam napiszę, zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie.

Wszystkie składniki kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata





 

Składniki:

35 dag mąki pszennej

200 ml ciepłej wody lub jasnego piwa

2 łyżeczki suszonych drożdży

2 łyżki oliwy smakowej

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

10 dag szynki parmeńskiej

Ziołowa oliwa z solą morską  do podania

Winogrona do podania

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, ziołami prowansalskimi, solą, cukrem , wlać ciepłą wodę lub jasne piwo, oraz oliwę, dodać  obrany i  przeciśnięty  przez praskę czosnek, całość zagnieść w jednolite, elastyczne ciasto.

Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Po tym czasie ciasto wyjąć z miski ponownie zagnieść, uformować wałek i  pokroić na małe mniej więcej jednakowe kawałki. Każdy kawałek zrolować na długie i cienkie paluchy.

Piekarnik nagrzać do 200*c na grzaniu góra-dół. Paluchy poukładać na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut aż ładnie się zrumienią. Gdy lekko przestygną owinąć w szynkę parmeńską i od razu podawać z ulubionymi dodatkami.






Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !