STRONY

środa, 1 grudnia 2021

Keks cytrynowy z makiem

 

Puszyste i wilgotne, nic nie zapychające ciasto na białkach, z cytrynowo makową nutą, polane polewą z białej czekolady, bardzo łatwe do przygotowania i często u mnie pieczone gdy mam nadmiar białek po pieczeniu szarlotki.  Dobrze sprawdzi się również na świątecznym stole dla osób które nie lubią przekładanych ciast. 

Przepis sprawdzony i zawsze się udaje. Polecam.





Keksówka o wymiarach 11/35 cm


Składniki:

7 białek

40 dag mąki tortowej Młynomag

20 dag masła

20 dag cukru

180 ml ciepłego mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

1 cytryna

16 g cukru waniliowego

Szczypta soli

 

Dodatkowo:

Biała czekolada do polania

Posypka konfetti Dr.Oetker

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypywać  partiami cukier do momentu aż piana stanie się mocno  sztywna i lśniąca.

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, wlać  do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypywać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,   delikatnie wymieszać rózgą od miksera dodaać otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość wymieszać  bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do wyłożonej pergaminem keksówki.

Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć na wierzch ciasta.

Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczony studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 Całkiem zimne ciasto  dowolnie udekorować polewą z białej czekolady posypać konfetti.



Słodkich wypieków!

1 komentarz:

  1. Przed świętami proste przepisy są w cenie:) piękne zdjęcia i bardzo podoba mi się deska z nazwą bloga:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !