Makaron lumaconi czyli w kształcie muszli idealnie nadaje się do nadziewania różnymi farszami.
Dziś proponuję proste nadzienie z mięsem mielonym w sosie bolońskim. Zapieczone pod serem korycińskim stanowi pożywny posiłek idealny na ciepłą kolację.
Składniki:
300 g makaronu lumaconi
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
½ papryki
4 pomidory
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka bazyli
½ łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
150 g sera korycińskiego zagrodowego pomidor płatek ze szczypiorkiem
Cebulę drobno pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię podlać oliwą, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, dodać mielone mięso i paprykę pokrojoną w kostkę, dobrze całość wymieszać a najlepiej rozgnieść widelcem aby nie było grudek, smażyć aż mięso straci surowość.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki , pokroić i wrzucić do mięsa i cebuli, podlać przecierem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem oraz bazylią i oregano, całość dusić pod przykryciem 15 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie farszem nadziewać makaron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym oliwą, posypać startym serem korycińskim.
Całość zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c. Podawać gorące posypane natką pietruszki.
Smacznego!