STRONY

środa, 26 stycznia 2022

Lumaconi po bolońsku zapiekane z serem korycińskim

 

Makaron lumaconi czyli w kształcie muszli idealnie nadaje się do nadziewania różnymi farszami.

Dziś proponuję proste nadzienie z mięsem mielonym w sosie bolońskim. Zapieczone pod serem korycińskim stanowi pożywny posiłek idealny na ciepłą kolację.






 

Składniki:

300 g makaronu lumaconi

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 cebula

½ papryki

4 pomidory

4 łyżki przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

Sól i  pieprz do smaku

1 łyżeczka bazyli

½ łyżeczki oregano

2 łyżki oliwy

 

Dodatkowo:

150 g sera korycińskiego zagrodowego pomidor płatek ze szczypiorkiem


 Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić  w kostkę, wrzucić na patelnię podlać oliwą, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, dodać mielone mięso i paprykę pokrojoną w kostkę, dobrze całość wymieszać a najlepiej rozgnieść widelcem aby nie było grudek, smażyć aż mięso straci surowość.

 Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki , pokroić i wrzucić do mięsa i  cebuli, podlać przecierem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem oraz bazylią i oregano, całość dusić pod przykryciem 15 minut.

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie farszem nadziewać makaron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym oliwą, posypać startym serem korycińskim. 

Całość zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c. Podawać gorące posypane natką pietruszki.



Smacznego!

 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !