STRONY

poniedziałek, 24 stycznia 2022

Kawa piernikowa z syropem karmelowym i śmietanką

 

Zima za oknem nam nie odpuszcza i możemy nadal cieszyć się smakiem gorącej rozgrzewającej kawy po powrocie ze spaceru. Ta przygotowana z aromatycznymi przyprawami z dodatkiem mleka i syropu karmelowego  daje bardzo wyrazisty w smaku efekt. Jest pyszna ;) 

Do przygotowania korzennej kawy, polecam Wam tę od Przyjaciele Kawy ja użyłam  Caprissimo Belgique która charakteryzuje się posmakiem karmelu i ciemnej czekolady.






 

Składniki na jedną szklankę do latte:

100 ml zaparzonej w ekspresie mocnej kawy Caprissimo Belgique

125 ml mleka

2 łyżki syropu karmelowego do kawy Monin

1 laska cynamonu

1 ziarenko kardamonu

2 goździki

Szczypta mielonego imbiru

Szczypta gałki muszkatołowej

 

Dodatkowo:

Bita śmietanka

Rozkruszony pierniczek do posypania

 

Przygotowanie:

Zaparzoną w ekspresie kawę przelać do małego rondelka, wymieszać z syropem karmelowym, dodać wszystkie korzenne przyprawy  i podgrzewać na małej mocy palnika przez kilka minut. Aż najdzie aromatem korzennych przypraw, następnie przecedzić przez sitko do szklanki, wlać gorące mleko, całość udekorować bitą śmietanką i posypać pokruszonym pierniczkiem, od razu podawać. 

Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !