Zima za oknem nam nie odpuszcza i możemy nadal cieszyć się smakiem gorącej rozgrzewającej kawy po powrocie ze spaceru. Ta przygotowana z aromatycznymi przyprawami z dodatkiem mleka i syropu karmelowego daje bardzo wyrazisty w smaku efekt. Jest pyszna ;)
Do przygotowania korzennej kawy, polecam Wam tę od Przyjaciele Kawy ja użyłam Caprissimo Belgique która charakteryzuje się posmakiem karmelu i ciemnej czekolady.
Składniki na jedną szklankę do latte:
100 ml zaparzonej w ekspresie mocnej kawy Caprissimo Belgique
125 ml mleka
2 łyżki syropu karmelowego do kawy Monin
1 laska cynamonu
1 ziarenko kardamonu
2 goździki
Szczypta mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
Bita śmietanka
Rozkruszony pierniczek do posypania
Przygotowanie:
Zaparzoną w ekspresie kawę przelać do małego rondelka, wymieszać z syropem karmelowym, dodać wszystkie korzenne przyprawy i podgrzewać na małej mocy palnika przez kilka minut. Aż najdzie aromatem korzennych przypraw, następnie przecedzić przez sitko do szklanki, wlać gorące mleko, całość udekorować bitą śmietanką i posypać pokruszonym pierniczkiem, od razu podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !