STRONY

wtorek, 5 kwietnia 2022

Sałatka meksykańska

 

Sałatka to najważniejsza potrawa każdej imprezy czy świątecznego stołu. Nie wyobrażam sobie aby nie było na takim stole żadnej. Dziś mam dla Was sałatkę którą przygotujecie w zaledwie kilka minut, nie jest czasochłonna a bardzo ciekawa w smaku. Jedni robią ją z kurczakiem, ja wolę wersję bez, jest lżejsza. Dzięki fasoli pożywna a czerwona cebula dodaje lekkiej ostrości. Bardzo polecam na różne okazje w tym świąteczne. Szybko znika ze stołu, wygląda pięknie i bardzo dobrze smakuje,koniecznie spróbujcie! 






 Składniki:

20 dag sera żółtego

1 puszka ananasa

1 puszka czerwonej fasolki

1 puszka kukurydzy

1 podłużna słodka czerwona papryka

1/2 czerwonej cebuli

1/2 pora

3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu greckiego

Szczypta ostrej papryki

Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania: 

Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy.  Ser żółty kroimy w drobną kostkę tak samo odsączonego z zalewy ananasa .

Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy majonez oraz gęsty jogurt  doprawiamy ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku, mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki, ewentualnie natką pietruszki.


Część produktów do przygotowania sałatki można kupić w sklepie internetowym 

Kuchnie Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !