Duszone i nadziewane roladki schabowe to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych.
Gdy masz dobre świeże mięso, nie trzeba mu wiele, wystarczy proste nadzienie z pieczarek i trochę sera . Wymagają oczywiście nieco dłuższego duszenia niż smażone kotlety ale ich smak i miękkość wynagradzają oczekiwanie, bo te roladki dosłownie rozpływają się na języku.
Oczywiście to pewnie też zasługa cudownego głębokiego rondla Emako w którym przygotowałam te roladki. Model Silitop wyróżnia się nieprzywierającą powłoką która sprawia, że potrawa równomiernie się dusi a także nic nie przypala. Długa, wygodna rączka a także uchwyt pokrywki pokryte są warstwą silikonu dzięki czemu nie nagrzewa się i można swobodnie przenosić bez obawy o poparzenie. Rondel jest dość głęboki więc przygotujemy w nim swobodnie posiłek nawet dla 6 osobowej rodziny. Zrobiłam w nim już kilka potraw i spisuje się świetnie. Jak najbardziej polecam.
Kuchnia to serce domu, jedno z najważniejszych pomieszczeń, gdyż tutaj najczęściej zaczyna i kończy się dzień, warto więc zadbać o wygodę w jej użytkowaniu i przygotowaniu posiłków. Jeśli czegoś Wam brakuje w wyposażeniu zapraszam śmiało do sklepu, znajdziecie tu całe wyposażenie nie tylko do kuchni, znajdziecie też: dekoracje, tekstylia a nawet akcesoria do pokoju dziecięcego czy łazienki. Polecam Wam zakupy szczególnie, że w tym jednym miejscu znajdziecie praktycznie wszystko co niezbędne do domu.
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym:
Składniki:
1,30 kg schabu bez kości
35 dag świeżych pieczarek
1 cebula
1 por
15 dag żółtego sera
3 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka masła
Sól i pieprz do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia roladek
3 łyżki oleju do obsmażenia roladek
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i starte pieczarki, dusić bez pokrywki na patelni aż cały sok odparuje, zestawić z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem dodać połowę pokrojonego pora. Wymieszać.
Świeży schab pokroić na 8 grubszych równych plastrów, rozbić cienko. Każdy plaster mięsa oprószyć delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką, rozłożyć po łyżce lub dwie nadzienia z pieczarek, posypać porcją startego żółtego sera i zawinąć ciasno w roladki. Można spiąć wykałaczkami.
Roladki panierować w mące pszennej.
W głębokim rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony po czym zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać do sosu resztę pokrojonego pora, musztardę, wlać śmietankę rozrobioną z 2 łyżeczkami mąki pszennej, gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Gotowe roladki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !