Włoskie świeże tortelloni zawsze mam w lodówce. Ratuje głodne brzuszki w wielu kryzysowych sytuacjach J Z tych pierożków można wyczarować na szybko bardzo pyszne dania. Cały smak na talerzu tkwi w prostocie. Najbardziej lubię te nadziane serem lub szynką prosciutto. Są pyszne.
W tym wydaniu smakują wyśmienicie. W jedyne 20 minut przygotujecie pożywne danie pełne smaku.
Danie przygotowałam na solidnej patelni Diamond którą testuję już od dłuższego czasu i sprawdza się znakomicie zarówno do smażenia jak i duszenia szczególnie bez tłuszczu. Jeśli szukacie porządnych patelni innego rodzaju, zachęcam do sprawdzenia całego sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/
Składniki na 3 porcje/
25 dag świeżych pierożków tortelloni z szynką prosciutto
1 cebula
3 ząbki czosnku
35 dag świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów z olejowej zalewy
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml słodkiej śmietanki 18%
100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego sera
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Płatki chili do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, wlać wino, śmietankę, dodać liście szpinaku oraz pokruszony ser gorgonzola, całość dusić około 3 minuty, do momentu aż wytworzy się sos. Wtedy dodać osączone z zalewy suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić dodać do zawartości patelni, wymieszać.
Rozłożyć na talerze oprószyć płatkami chili.
Podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !