STRONY

środa, 8 czerwca 2022

Miodowo-owsiane ciasteczka i kilka słów o sklepie internetowym Bee.pl

 

Nie zapomina się smaków dzieciństwa, pewnie dlatego nie mogę zapomnieć miodowych ciasteczek babci które zawsze piekła nam na weekendowy poczęstunek, teraz ja robię je bardzo często, kiedy tylko mamy ochotę na nieco słodkości. Są obłędnie kruche i pachną płatkami jęczmiennymi lub owsianymi, zależy na jakie mam ochotę w danym momencie. Proste do przygotowania i szybkie.

Ostatnio jestem bardzo zabiegana i nie zawsze mam czas na zwykłe zakupy z pomocą w takich momentach przychodzi mi sklep spożywczy online, zawsze jestem mega zadowolona z obsługi i jakością dostarczanego towaru. Można  tu zamawiać od kosmetyków, po produkty spożywcze, chemię i zdrową żywność. Paczka zapakowana solidnie, każdy produkt osobno  owinięty w gruby papier, nie ma mowy o żadnym stłuczeniu np szklanych produktów.  Tym razem w moim zamówieniu znalazły się między innymi pyszne naturalne miody i jeden z nich użyłam do tych ciasteczek.

Oferta sklepu jest mega ciekawa, ceny przystępne, więc koniecznie musicie zajrzeć. Dzięki zakładkom tematycznym można szybko odszukać interesujące nas produkty, szata graficzna sklepu jest przejrzysta, jeśli więc nie lubicie lub nie macie czasu na stacjonarne zakupy i chcecie zaoszczędzić swój czas to polecam zakupy z pozycji wygodnej kanapy z dostawą pod same drzwi w tym sklepie  Mega komfort.







 

Składniki na około 25 sztuk ciasteczek:

25 dag mąki pszennej

1 duże jajko

1  duża pełna łyżka miodu z pomarańczą i goździkami

5 dag miękkiego masła

5 dag cukru

2 łyżki drobnych płatków błyskawicznych jęczmiennych lub owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z płatkami jęczmiennymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie masło, wbić jajko i całość zagnieść  aż ciasto będzie wyrobione i miękkie.

Z gotowego ciasta urywać kawałki i zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć  na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp.  Widelcem lekko rozpłaszczyć .

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, można oprószyć  pudrem.



Słodkich wypieków! 






 

 

 

 

poniedziałek, 6 czerwca 2022

Mleczne gofry z bitą śmietaną, truskawkami i kilka słów o gofrownicy Dezal

 

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam się im oprzeć i zrobiłam na deser gofry. Pyszne, mleczne i chrupiące, takie jak z budki nad morzem. Wróciły wspomnienia najlepszych wakacyjnych chwil, gdzie na ten przysmak czekało się cały rok. Teraz z powodzeniem można zrobić takie same w domu, wystarczy dobry przepis i dobrej mocy gofrownica.






Jak jednak wybrać najlepszą ?

Ja od lat stosuję w swojej kuchni markę Dezal uważam, że to  niezawodny sprzęt i na lata.  Aby gofrownica dobrze spełniała swoje funkcje, płyty grzewcze powinny być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej. W tym przypadku greblonem.  Nie bez znaczenia jest tu moc. 1300W  to optymalna wartość do upieczenia chrupiących gofrów. Jakość wypiekania tego sprzętu jest świetna.

Na stronie Dezal znajdziecie kilka modeli gofrownic, czym się różnią ?

Dla mnie praktycznie niczym. Różnią się tylko wielkością  kratki, co za tym idzie grubością gofra. Jedne mają płytsze wgłębienia, drugie głębsze. Na jednych i drugich gofry wychodzą fenomenalne. Piecze równo i nie ma problemów z wyjęciem upieczonego ciasta. 

Osobiście posiadam model  301.5 LW  w kolorze czarnym który posiada średnią kratkę, prezentuje się elegancko w mojej kuchni. Na stronie producenta są dostępne  również inne kolory.

O modelu 301.7 Profi W pisałam Wam tutaj

Dane techniczne:

- Moc 1300W, 230V

 - Pokrywa metalowa malowana biała, czarna, czerwona lub szara

 - Ilość gofrów: 2

 - Temp. robocza ok 195 st C

 - Lampki kontrolne z włącznikiem/wyłącznikiem prądu

 - Czas nagrzewania do 5 min

 - Czas pieczenia ok 3,5 min

Mówiąc krótko, świetny sprzęt łatwy w obsłudze i czyszczeniu na który każdy może sobie pozwolić. Możemy cieszyć się smakiem pysznych gofrów, kiedy tylko chcemy.






 

Składniki na 10 sztuk gofrów:

2 duże jajka

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

100 ml rozpuszczonego i wystudzonego masła

½ szklanki mleka w proszku

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatki:

Bita śmietana

Truskawki

Kiwi

Sos czekoladowy

Świeża mięta

 

Sposób przygotowania:

Żółtka wybić do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą pianę, wlać mleko oraz płynne masło, dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia, zmiksować na gęste gładkie ciasto.

Osobno ubić na sztywno białka, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać szpatułką, tak aby nie utracić konsystencji piany.

Zimną gofrownicę tylko przed pierwszym pieczeniem lekko natłuścić pędzelkiem, rozgrzać i nalewać porcjami ciasto i smażyć  około 3,5 minuty gofry.

Ciepłe, lekko odparowane na kratce kuchennej dekorować bitą śmietaną i owocami, polać płynną czekoladową polewą i podawać.



Smacznego!

 

 

środa, 1 czerwca 2022

Kokosowy 3 bit

 

Kokosowy 3 bit to prawdziwa słodka gratka dla wszystkich łasuchów. Maślane herbatniki, warstwa kajmaku, puszysty krem budyniowy i warstwa kokosowej śmietanki z białą czekoladą. Ciasto które nie wymaga użycia piekarnika i jest idealne na ciepłe czerwcowe poczęstunki. Całość pyszna, delikatna i rozpływa się w ustach. Ulepszona wersja klasycznego 3 bit. Na chwilę można znaleźć się w niebie…kulinarnym! Bardzo polecam.


Kokosową śmietankę 22% kupicie w sklepie Kuchnie Świata

 





Składniki na blaszkę 25/30 cm

40 dag maślanych herbatników

45 dag  masy kajmakowej

 

Krem budyniowy:

20 dag masła

3 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

3 łyżki cukru

 

Krem kokosowy:

250 ml kokosowej śmietanki 22%

200 ml śmietany kremówki

10 dag serka mascarpone

10 dag białej czekolady

 

Dodatkowo:

3 łyżki wiórek kokosowych do posypania

3 łyżki tartej gorzkiej czekolady do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego:

Dzień wcześniej przed przygotowaniem ciasta (ja zawszę robię wieczorem)  w rondelku połączyć kremówkę ze śmietanką kokosową, podgrzać praktycznie do wrzenia, zestawić z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, po 3 minutach dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Schłodzić i wstawić na całą nic do lodówki. Następnego dnia, do masy dodać zimny serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem.

 

Krem budyniowy:

Budnie rozpuścić w ¾ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia , wlać rozrobiony proszek budyniowy i ugotować gęsty budyń, gdy dobrze zabulgocze, zestawić z ognia, gdy odparuje przykryć folią aby nie zrobił się kożuch i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ważne jest aby podczas studzenia budyniu nie mieszać.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu , aż do skończenia. Krem ma być gładki i puszysty. Można dać dla smaku kilka kropel migdałowego ekstraktu, idealnie komponuje się smakowo z tym kremem.

 

Złożenie ciasta:

W blaszce o podanych wymiarach (można wyłożyć pergaminem) ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować miękką masę krówkową, można ją lekko podgrzać, będzie się lepiej smarować, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć krem budyniowy, przykryć herbatnikami i wyłożyć krem kokosowy. Posypać tartą czekoladą i wiórkami. 

Chłodzić całą noc w lodówce.