Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 2 stycznia 2018

Gofrownica na lata

Macie ochotę na dobre domowe gofry ?  Przepis i sprawdzona receptura to nie wszystko, potrzebna jest wysokiej jakości gofrownica do ich wypieków.


Zawsze zastanawiałam się dlaczego moje gofry są  gumowate i choć dobre w smaku to wcale nie przypominają tych jedzonych na wakacjach w budce nad morzem, teraz już wiem, tu chodziło o to, że moja nie miała odpowiedniej mocy, po  prostu była za mała. 
Także pierwszy zakup tego sprzętu kilka lat temu  to było wielkie rozczarowanie L Pamiętajmy,  pierwsze co to trzeba zwrócić uwagę na moc.



Ostatnio wpadła w moje łapki solidna gorfownica marki DEZAL, skuszona dobrymi opiniami choć z pewnymi obawami , zaryzykowałam i podjęłam się jej testów. A dokładnie najnowszego na rynku modelu 301.7 Profi W

Zacznę od danych technicznych co ten sprzęt oferuje:

Duża moc 1300 W –doskonale i równomiernie się nagrzewa, co jest gwarancją dobrze i równomiernie wypieczonych gofrów.

Lampka kontrolna i włącznik-niby nic a jednak ułatwienie, gdy gofrownica jest dobrze nagrzana lampka gaśnie, gdy w innych modelach jej nie ma musimy zdać się na intuicyjność.

Prostokątne nóżki –solidna stabilność na blacie.

Powłoka płytek-Wykonana jest z nieprzywieralnego materiału-greblon  jest to niemal tak samo ważne jak moc urządzenia. Od tego bowiem zależy czy gofry będą łatwo odchodzić od powierzchni płytki .

Dla wielu osób nie bez znaczenia będzie fakt, że gofry można smażyć bez ciągłego smarowania olejem i natłuszczania powłoki. Ja lekko natłuściłam przy pierwszym użyciu potem smażyłam już bez tłuszczu-gofry rewelacyjnie odchodziły i nic nie przyklejały się do płytek.


Nienagrzewający się uchwyt-zabezpiecza przed poparzeniem szczególnie gdy pomagają nam w pieczeniu dzieci-wiadomo ich ulubiony smakołyk J
Tradycyjna wielkość gofrów-9,5/15 cm , standardowa gruba kratka.



Podsumowanie:
Jak już zauważyliście zakup dobrej gofrownicy wcale nie jest łatwym zadaniem , trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę zanim podejmiemy ostateczną decyzję, każdy z nas na pewno nie lubi bezużytecznych sprzętów które nie spełniają swojego zadania. 

Chrupiąca równomiernie przyrumieniona powierzchnia gofra z ulubionymi dodatkami to rozkosz dla podniebienia, jeśli nie chcecie czekać do nadmorskich wakacji tylko zjeść dobrego domowego gofra to polecam Wam z czystym sumieniem ten model.  

Ja jestem zachwycona i wiem, że warto wydać parę monet więcej i mieć sprzęt na długie lata nie na chwilę. Jest ciężka, solidna i nie śmierdzi chińskim plastikiem. 
Jest warta każdej wydanej złotówki.


Do gofrownicy producent dorzuca gotową mieszankę do przygotowania domowych gofrów, mnie  trafiła się biszkoptowa. Jest ok,  gofry z tego przepisu są puszyste i chrupiące, jednak moje podniebienie wyczuwa zbyt dużą ilość środków spulchniających więc na spróbowanie jest spoko lecz na dłuższą metę polecam gofry z mojego przepisu, wychodzą super:


Kakaowe gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatki:
Bita śmietana
Owoce
Polewa truskawkowa
Lentilki

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek , żółtka zmiksować z cukrem, wlać mleko oraz olej, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ciemnym kakao i zmiksować na jednolitą gładką masę.
Białka ubić osobno na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem , najlepiej zrobić to ręcznie rózgą od miksera, aby ciasto było dobrze napowietrzone-to gwarancja puszystych chrupiących gofrów.
Gofrownicę, leciutko nasmarować pędzelkiem umoczonym w oleju,  dobrze rozgrzać, porcjami nalewać ciasto, piec 3-4 minuty aż  będą dobrze wypieczone i chrupiące.
Studzić na kratce do wypieków, podawać z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, polewą lub owocami.



Życzę smacznego !




3 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję ci za ten post. Od dłuższego czasu zbieram się do zakupu gofrownicy lub takiego sprzętu 3 w 1, i zawsze zastanawiam się jaki model wybrać, by spełniał swoje zadanie jak najlepiej. Bo gofry uwielbiamy, a po co chodzić do cukierni, jak można w domu zrobić może jeszcze lepsze i więcej:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, patrząc na ceny gofrów w cukierni, ten wydatek na gofrownicę szybko się zwróci 😍polecam gorąco

      Usuń
  2. Z takiej gofrownicy zawsze wychodzą pyszne i chrupiące gofry!
    Pysznie wyglądają w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj