Makaronowe szybkie danie z kurczakiem, które nie wymaga zbyt wiele czasu do przygotowania a jest aromatyczne, sycące i bardzo smaczne. Idealne na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Teraz przy panujących upałach taki przepis sprawdza się super. Można z powodzeniem wykorzystać nawet na wakacyjnym wyjeździe z dostępem do kuchni ;) Zachęcam do wypróbowania.
Produkty do przygotowania tego dania możecie kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie internetowym
Składniki na 4 porcje:
35 dag makaronu tagliatelle
40 dag mięsa z kurczaka (filet lub podudzia bez skóry i kości)
30 dag świeżego szpinaku
1 średnia cukinia
3 pomidory bez skórki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki serka mascarpone
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
2 łyżki startego sera cheddar
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, osolić i przesmażyć pod przykryciem do momentu aż mięso straci swoją surowość.
Dodać pokrojoną na grubsze kawałki cukinię, pomidory bez skórki oraz pokrojone liście szpinaku. Smażyć do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem, dodać serek mascarpone. Całość wymieszać. Zestawić z ognia.
Makaron tagliatelle ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu napakowaniu, odcedzić i od razu wyłożyć do zawartości patelni, wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać startym cheddarem i natką pietruszki.
Smacznego!