STRONY

niedziela, 17 lipca 2022

Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem

 

Nie wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć.  Wypełnione owocami po brzegi J

Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody. Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;)

Składniki na 20 dużych bułeczek:





 

Ciasto drożdżowe:

1 kg mąki pszennej typ 500

½ litra mleka

14 g suszonych drożdży Dr.Oetker

20 dag cukru

20 dag masła

16 g cukru waniliowego

2 jajka

Duża szczypta soli

 

Nadzienie:

1 litr wydrylowanych z pestek wiśni

2 łyżki mąki ziemniaczanej

na każdą bułeczkę 1 łyżeczka cukru

 

Do posmarowania:

1 małe jajko

1 łyżka mleka

 

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej

5 dag masła

2 łyżki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker

 

Dodatkowo;

Lukier do polania

 

Sposób przygotowania:

 Ciasto:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być lekko ciepłe.

Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż składniki się połączą.

Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.

 

Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.

 

 

Nadzienie:

 Wydrylowane wiśnie wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .

 Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki  nadzienia posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować  w kule, układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zlepieniem do dołu. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

 Składniki kruszonki połączyć, rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę.

Bułeczki posmarować  pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem . Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 25 minut do zrumienienia.

Ostudzone można polać lukrem.



 

 

Słodkich wypieków!

 

4 komentarze:

  1. Przepis fantastyczny . U mnie zamiast wiśni - truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadę rano z rodziną na Mazury. Chętnie zabrałabym w podróż Twoje bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne! Dziękuję za przepis. Ciasto wyrosło wspaniale. Wiśnie z mojego ogródka. Trochę pracy, ale bez niej nie ma niczego smacznego :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !