Nie wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć. Wypełnione owocami po brzegi J
Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody. Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;)
Składniki na 20 dużych bułeczek:
Ciasto drożdżowe:
½ litra mleka
20 dag cukru
20 dag masła
16 g cukru waniliowego
2 jajka
Duża szczypta soli
Nadzienie:
1 litr wydrylowanych z pestek wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
na każdą bułeczkę 1 łyżeczka cukru
Do posmarowania:
1 małe jajko
1 łyżka mleka
Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker
Dodatkowo;
Lukier do polania
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być
lekko ciepłe.
Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami,
cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż
składniki się połączą.
Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż
zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze
wyrosło.
Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość
dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje
ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.
Nadzienie:
Bułeczki posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem . Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 25 minut do zrumienienia.
Ostudzone można polać lukrem.
Słodkich wypieków!
Przepis fantastyczny . U mnie zamiast wiśni - truskawki :)
OdpowiedzUsuńJadę rano z rodziną na Mazury. Chętnie zabrałabym w podróż Twoje bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dziękuję za przepis. Ciasto wyrosło wspaniale. Wiśnie z mojego ogródka. Trochę pracy, ale bez niej nie ma niczego smacznego :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego!
Usuń