STRONY

wtorek, 6 września 2022

Klasyczna szarlotka z bezą

 

Szarlotka jest ciastem które kochamy chyba wszyscy. Ja nie mogę sobie odmówić dokładki. W sadzie właśnie dojrzewają winne jabłka i to idealny czas na jej upieczenie. Zachwyca kruchym maślanym ciastem i nadzieniem jabłkowym bez zbędnych dodatków. Pachnie pięknie i szybko znika. Koniecznie wypróbujcie.






 

Blaszka 25/30 cm lub podobna

 

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki krupczatki

1,5 szklanki mąki pszennej typ 500

25 dag  masła 82%

1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%

5 żółtek

3 łyżki cukru pudru

1  łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych jabłek np antonówka

1 łyżeczka cynamonu Dr.Oetker

Ok. 3-4 łyżki cukru (wg uznania)

1 łyżka soku z cytryny

1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker

 

Beza:

5 białek

½ szklanki drobnego cukru

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę  oraz pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą częścią wylepić spód formy wyłożonej pergaminem, po nakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki

 

Nadzienie:

Jabłka oskrobać, pokroić na małe  kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier podlać około 3 łyżkami wody  i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać, wsypać cynamon, zamieszać, zestawić z ognia wsypać kisiel w proszku  i szybko wymieszać.Odstawić do wystygnięcia.

 

Beza:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając wsypywać po łyżce drobnego cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca, na koniec wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.

 Piekarnik nagrzać do 180*c.

Na dno ciasta wyłożyć masę z lekko wystudzonymi  jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, rozłożyć cienkie kawałki  reszty ciasta całość piec około 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół bez termoobiegu.  Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Zimne przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Słodkich wypieków!

2 komentarze:

  1. Szarlotka i beza w jednym deserze? Brzmi idealnie i pysznie! Wygląda obłędnie ;) Klasyka w nieco innym wydaniu. Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !