STRONY

poniedziałek, 5 września 2022

Ketchup paprykowy-Adrzyk Ukraiński

 

Ostry i przepyszny ketchup na bazie słodkiej papryki i chili z czosnkową nutą. Idealny na zimę do wszelkich pieczonych mięs czy domowej wędliny. Doskonale smakuje z cienką wiejska kiełbaską. Jeden z najlepszych przepisów.

Dla prawdziwych konserów ostrego smaku, zawsze robię go z podwójnej porcji i nigdy go nie może zabraknąć. Polecam wypróbować.







Składniki:

3 kg obranej słodkiej  papryki czerwonej

20 dag ostrej papryki chili

3-4 główki czosnku

4-5 liści laurowych

0,5 kg cukru

350 g koncentratu pomidorowego,

2 łyżki  drobnej soli himalajskiej

350 ml octu 10%

300 ml oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Ważne:

Paprykę chili obieramy z nasionek w rękawiczkach ochronnych, nie zastosowanie się do tego grozi poparzeniem rąk.

 

Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Obrane z nasion i pokrojone na mniejsze części  papryki skręcić wraz z czosnkiem przez maszynkę do mięsa na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, wlać ocet, dodać liście laurowe, sól i doprowadzić do wrzenia.

 Gotować w odkrytym garnku przez minimum godzinę, często mieszając-aby uniknąć przypalenia, po upływie godziny gotowania wlać olej i gotować jeszcze przez 15 minut, również często mieszając.

Gotowy gorący ketchup wlewać do wyparzonych małych słoiczków ja miałam po koncentracie i okręcić w gruby koc.

Można też ketchup chwilę przestudzić, rozlać do słoiczków i zawekować 5 minut w gotującej się wodzie.

Po wystudzeniu wynieść do chłodnej spiżarki.






 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !