STRONY

wtorek, 13 grudnia 2022

Puszysty sernik bez spodu

 

Kremowy, wilgotny a zarazem delikatny jak chmurka, jest idealny na świąteczny czas.

Jeśli chodzi o serniki to zawsze kombinuję po swojemu tutaj przy tym przepisie nie ma takiej potrzeby. Upiecze go każdy, nie sprawia najmniejszych problemów, sernik w piekarniku rośnie potem trochę opada ale zostawia w sobie puszystość. Bez spodu. Ciężko odmówić sobie dokładki.








 

Tortownica o wym 26 cm

 

Składniki:

1 kg dobrego twarogu z wiaderka używam Piątnica lub Wieluń „Mój Ulubiony”

6 jajek

1 1/3 szklanki cukru pudru

25 dag miękkiego masła 82%

16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker

150 ml śmietanki 30%

4 łyżki mąki ziemniaczanej


Dekoracja:

Polewa z białej czekolady

Posypka cukrowa Super Bohater Dr.Oetker

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę, miksując dodawać po jednym żółtku jaj aż do skończenia. Dodać zmielony twaróg z wiaderka i zmiksować do połączenia, na koniec wlać śmietankę i wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Białka jaj osobno ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową. Wymieszać delikatnie ale dokładnie.

Tortownicę nasmarować masłem, oprószyć bułka tartą-ja oprószyłam zmielonymi orzechami arachidowymi, wylać masę serową. Wyrównać. Włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 60 minut. 

Po upieczeniu sernika nie wyjmować tylko uchylić delikatnie drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia, zimny udekorować dowolną polewą.



Słodkich wypieków.

 

wtorek, 6 grudnia 2022

Popękane pierniczki

 

Pierniczki na które nie trzeba czekać aby zmiękły, są dobre zaraz po wystudzeniu. Chrupkie z zewnątrz w środku są mięciutkie. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia wprowadza w świąteczny nastrój. Są łatwe do przygotowania i dodatkowo mogą służyć jako jadalna dekoracja świątecznego stołu.












 

Składniki:

38 dag mąki pszennej

18 dag miękkiego masła

15 dag drobnego brązowego  cukru demerara

¾ szklanki miodu spadziowego lub gryczanego

¾ łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker

1 torebka przyprawy do piernika Dr.Oetker

2 łyżki słodkiej śmietanki 18%

Cukier puder do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto najlepiej jest zrobić dzień przed pieczeniem pierniczków.

Mąkę pszenną wymieszać w misce z sodą oraz przyprawą do piernika i brązowym cukrem, dodać miękkie masło, słodką śmietankę prosto z lodówki  i zmiksować mikserem na mokry piasek, wlać miód i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać grubo w cukrze pudrze i kłaść na wyłożoną pergaminem blachę od piekarnika zachowując spory odstęp (pierniczki sporo rosną )

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 13-15 minut. Po upieczeniu wyjąc i nie ruszać z blaszki do całkowitego wystudzenia, (po upieczeniu są bardzo miękkie) gdy ostygną, stwardnieją.

Słodkich wypieków!