Kremowy, wilgotny a zarazem delikatny jak chmurka, jest idealny na świąteczny czas.
Jeśli chodzi o serniki to zawsze kombinuję po swojemu tutaj przy tym przepisie nie ma takiej potrzeby. Upiecze go każdy, nie sprawia najmniejszych problemów, sernik w piekarniku rośnie potem trochę opada ale zostawia w sobie puszystość. Bez spodu. Ciężko odmówić sobie dokładki.
Tortownica o wym 26 cm
Składniki:
1 kg dobrego twarogu z wiaderka używam Piątnica lub Wieluń „Mój Ulubiony”
6 jajek
1 1/3 szklanki cukru pudru
25 dag miękkiego masła 82%
16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker
150 ml śmietanki 30%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
Polewa z białej czekolady
Posypka cukrowa Super Bohater Dr.Oetker
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę, miksując dodawać po jednym żółtku jaj aż do skończenia. Dodać zmielony twaróg z wiaderka i zmiksować do połączenia, na koniec wlać śmietankę i wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Białka jaj osobno ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową. Wymieszać delikatnie ale dokładnie.
Tortownicę nasmarować masłem, oprószyć bułka tartą-ja oprószyłam zmielonymi orzechami arachidowymi, wylać masę serową. Wyrównać. Włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 60 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyjmować tylko uchylić delikatnie drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia, zimny udekorować dowolną polewą.
Słodkich wypieków.