Bubble waffles-czyli gofry bąbelkowe to inna wersja znanych i lubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewamy czym dusza zapragnie, może być to bita śmietana, lody, słodycze i dowolna polewa oraz owoce, w każdej werji są przepyszne!
Gofry pokryte są charakterystycznymi bąblami które uzyskujemy piecząc je w specjalnej gofrownicy.
Gofrownica DEZAL Bąbel-mini posiada dwie nieprzywieralne płytki grzejne, pokryte od strony roboczej greblonem ze specjalnymi wgłębieniami, poprzez wlanie ciasta w tym miejscu tworzą się charakterystyczne bąble.
Moc grzania na poziomie 1300 W sprawia równomierne i szybki wypieczenie wafla w zaledwie niecałe 4 minuty.
Gofrownica bąbelkowa to uniwersalny sprzęt o szerokim zastosowaniu dla każdego. Marka Dezal jest niezawodna jeśli chodzi o sprzęt do wypieków gofrów. Bardzo polecam.
Składniki na 5 sztuk bubble waffles
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka pasty waniliowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatki:
Bita śmietana, dowolne owoce, polewa czekoladowa, słodka posypka
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier puder, zmiksować na gęstą jasną i puszystą masę, wlać mleko, olej, pastę waniliową , delikatnie wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę pszenną wymieszaną wcześniej z mąką kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia , rózgą od miksera delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Gofrownicę nagrzać, porcjami wylewać ciasto i piec około 3-4 minuty, po upieczeniu jeszcze ciepłe i elastyczne ciasto zawijać w rożek, nadziewać bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami.
Słodkich wypieków!