STRONY

sobota, 26 sierpnia 2023

Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką

 

Kruche ciasto z puszystym kremem  o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie. 

Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere wymaga trochę nakładu pracy ale mam nadzieję, że znakomicie sobie z nim poradzicie. Tej słodyczy nikt się nie oprze!

Dobrej jakości ekstrakt waniliowy możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata







 

Okrągła forma do tarty o śr 28 cm

Ciasto kruche:

30 dag mąki pszennej

20 dag masła

4 łyżki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 żółtka

Szczypta soli

 

Kem patissiere:

500 ml mleka

100 g cukru

15 g cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

4 dag masła

4 żółtka

3 dag mąki pszennej

3 dag mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

45 dag mieszanki ulubionych owoców lata-maliny, porzeczka, borówka, brzoskwinie

1 bezbarwna galaretka o smaku cytrynowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Do miski lub na blat wsypać mąkę. Wymieszać ze szczyptą soli, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść w jednolite kruche ciasto. Zawinąć w folię lub pergamin i schłodzić 20 minut w lodówce.

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na okrąg na obsypanej mąką stolnicy lub blacie. Ciasto przełożyć na wałku do formy , na ciasto nałożyć kawałek pergaminu i obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia lub suchą  fasolą.

 

Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec  10 minut po czym kulki ceramiczne usunąć i dopiekać samo ciasto 10 minut-do zrumienienia.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

 

Krem patissiere:

Mleko wlać do rondelka zagotować z połową cukru i masłem, zestawić z ognia, przykryć pokrywką.

Żółtka ubić na jasną puszystą masę z pozostałym cukrem . Do jasnej puszystej masy przesiać przez sito obie wymieszane wcześniej mąki , wymieszać delikatnie, do tej mieszanki wlewać stopniowo gorące mleko i energiczne mieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki, następnie całość przelać do rondelka po mleku postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać aż cały krem zgęstnieje i się zagotuje. Odstawić do wystudzenia, przykrywając folią spożywczą-dzięki temu unikniemy kożucha.

Wystudzony krem, wymieszać,  rozprowadzić na zimnym kruchym cieście, wygładzić posypać na wierzchu mieszanką  owoców.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia, lekko tężejącą polać owoce po wierzchu. Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !