STRONY

czwartek, 18 kwietnia 2024

Amerykański Corn Dog

 

Corn dogi na patyku to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone grubszą warstwą ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. Fakt są kaloryczne ale i też bardzo smaczne. Popularne danie kuchni amerykańskiej znane wszystkim miłośnikom fast foodów.   W stanach podaje się je zwyczajnie  ketchupem ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podać je z pikantnym dipem . Może być świetną przekąską na każdej imprezie. Warto użyć parówek lub innych kiełbasek dobrej jakości. Są genialne w swojej prostocie. I choć u nas niezbyt popularne to z łatwością można je przygotować ze składników dostępnych w polskich sklepach takich jak Kuchnie Świata.

 




Składniki:

20 sztuk parówek dobrej jakości

2 jajka

320 ml mleka 3,2%

20 dag mąki pszennej tortowej

15 dag mąki kukurydzianej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy gyros

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki czosnku mielonego

Bułka tarta do obtoczenia

Olej do smażenia


Dip:

200 ml majonezu light

2 łyżki sosu sriracha

szczypiorek


Dodatkowo:

Ketchup

 

Sposób przygotowania:

Długie wykałaczki przełamać na pół , nabić na nie parówki.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawami oraz solą i cukrem, wbić jajka, wlać mleko i całość wymieszać rózgą kuchenną na jednolite gładkie i dość gęste ciasto, na tyle gęste aby nie ściekało z parówki tylko ładnie je oblepiało. Każda parówkę obtoczyć równomiernie w cieście a następnie w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej około 1 litra, smażyć do momentu aż uzyskamy złocisty kolor. Po wyjęciu odsączamy z  nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Podajemy z ketchupem lub ulubionym dipem-majonez wymieszać z sosem sriracha. Podajemy gorące.





Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !