Corn dogi na patyku to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone grubszą warstwą ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. Fakt są kaloryczne ale i też bardzo smaczne. Popularne danie kuchni amerykańskiej znane wszystkim miłośnikom fast foodów. W stanach podaje się je zwyczajnie ketchupem ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podać je z pikantnym dipem . Może być świetną przekąską na każdej imprezie. Warto użyć parówek lub innych kiełbasek dobrej jakości. Są genialne w swojej prostocie. I choć u nas niezbyt popularne to z łatwością można je przygotować ze składników dostępnych w polskich sklepach takich jak Kuchnie Świata.
Składniki:
20 sztuk parówek dobrej jakości
2 jajka
320 ml mleka 3,2%
20 dag mąki pszennej tortowej
15 dag mąki kukurydzianej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy gyros
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki czosnku mielonego
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia
Dip:
200 ml majonezu light
2 łyżki sosu sriracha
szczypiorek
Dodatkowo:
Ketchup
Sposób przygotowania:
Długie wykałaczki przełamać na pół , nabić na nie parówki.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawami oraz solą i cukrem, wbić jajka, wlać mleko i całość wymieszać rózgą kuchenną na jednolite gładkie i dość gęste ciasto, na tyle gęste aby nie ściekało z parówki tylko ładnie je oblepiało. Każda parówkę obtoczyć równomiernie w cieście a następnie w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej około 1 litra, smażyć do momentu aż uzyskamy złocisty kolor. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Podajemy z ketchupem lub ulubionym dipem-majonez wymieszać z sosem sriracha. Podajemy gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !