STRONY

czwartek, 18 września 2014

Ciabata z rozmarynem i żurawiną

  • Ciabatki z żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci.

  • Składniki

    40 dag mąki pszennej typ 480
    200 ml gorącej wody
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2,5 łyżki suszonej żurawiny
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    oliwa do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania


Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę,
 wlewamy stopniowo gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,
wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. 

Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość.

 W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą . 

Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości. 

Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !