Sposób przygotowania
Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę,
wlewamy stopniowo gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,
wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie.
Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość.
W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą .
Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości.
Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !