STRONY

sobota, 27 września 2014

Kurczak po włosku

  • Choć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny!
  • Polecam na niedzielny obiad.

  • Składniki

    1,7 kg kurczaka
    2 małe cebule
    3 ząbki czosnku
    kilka gałązek świeżego majeranku
    2 łyżki ziół dalmatyńskich
    sól morska do smaku
    płatki chili jalapeno
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sposób przygotowania

    1.
    Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku.
    2.
    Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie
    3.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !