- Choć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny!
- Polecam na niedzielny obiad.
-
Składniki
1,7 kg kurczaka
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego majeranku
2 łyżki ziół dalmatyńskich
sól morska do smaku
płatki chili jalapeno
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- 1.
- Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku.
- 2.
- Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie
- 3.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !