STRONY

wtorek, 28 października 2014

Krem z pora z chlebową grzanką

  • Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad.
  • Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna!
  • Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia.




  • Składniki

    45 dag pora
    1 litr rosołu
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    100 g serka śmietankowego topionego
    100 ml śmietany kremówki
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    Grzanka chlebowa:
    kilka kromek (małych )chleba
    masło
    3 ząbki czosnku
  • Sposób przygotowania

  • Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji.

  • Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. 
  • Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować!
  • Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco. 
  • Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem.


Szybkie zupy!

5 komentarzy:

  1. ja mogę jeść kremy na okrągło, bez wyjątku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję dziewczyny i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !