STRONY

poniedziałek, 13 października 2014

Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie

Delikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje....





Składniki

Dla dwóch osób:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, 
ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. 

Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty całość zrolować,



zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami

Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. 

Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.






 Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !