STRONY

sobota, 15 listopada 2014

Owocowo-bakaliowe risotto

  • Ten przepis to najlepszy dowód na to że nie musisz wiele wydawać na przygotowanie wspaniałego dania wystarczy ryż bakalie i owoce by stworzyć sycący posiłek.
  • Do przygotowania tego dania użyłam wspaniałego produktu KILK firmy SYS 
  • Palce lizać!






Składniki

125 g ryżu z suszonymi jabłkami i rodzynkami SYS
400 ml wody
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 łyżeczka masła
50 ml białego wina wytrawnego
100 g bakaliowej mieszanki-orzechy włoskie,laskowe,arachidowe,migdały,żurawina
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 świeże jabłko
1 banan
2 mandarynki
150 g serka homogenizowanego waniliowego
szczypta cynamonu
melisa cytrynowa do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.
    Wodę ze szczypta soli doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż, dodać łyżeczkę masła, kurkumę, wlać wino przykryć i gotować 15 minut,od czasu do czasu zamieszać.Gdyby wody okazało się za mało i ryz szybko chłonął można dolać troszkę w trakcie gotowania.Po upływie tego czasu ryż okręcić z garnkiem w koc i zostawić na 10 minut w cieple aby "doszedł"
    2.
    Ryż lekko przestudzić wymieszać z mieszanką bakaliową i miodem oraz szczyptą cynamonu.Jabłko umyć -nie obierać ze skórki,pokroić w grubą kostkę, mandarynki i banana obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki.Skroić sokiem z cytryny.
    3.
    Serek rozsmarować na talerzykach ułożyć porcję ryżu-można za pomocą foremek nadać mu dowolny kształt, udekorować dookoła świeżymi owocami i melisą .Podawać.

    PS. Zapraszam do zapoznania się z bogatą ofertą sklepu internetowego firmy SYS polecam ich produkty, są naturalne,  bez konserwantów i tanie!


                                                               Życzę smacznego - :)

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !