STRONY

czwartek, 20 listopada 2014

Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem

  • Razowiec z jaglanką i płatkami owsianymi na zakwasie to świeżutki chlebek z domowej piekarni, z pewnością będzie smakował nadzwyczajnie!


Składniki

2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 szklanki mąki żytniej razowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki ziaren słonecznika
1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego
5 g świeżych drożdży
2,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka oleju ryżowego

  • Sposób przygotowania

    1.
    W misce mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
    2.
    Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi płatkami oraz słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić na kratce.Podawać z dowolnymi dodatkami.

                                                                       Życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. Cudowny, pięknie wyrośnięty!
    Jak możesz to wstaw przepis na zakwas, mój ostatnio poległ :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko będzie, jak będę Tworzyć nowy...:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !