STRONY

sobota, 3 stycznia 2015

Różowy kajmakowiec z cappuccino

  • Jutro niedziela więc dziś post na słodko, jak to u mnie zazwyczaj bywa.
  • Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje!
  • Troszkę inna wersja słynnego 3 bita.




Składniki

CIASTO:
4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy w żelu

KREM:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
1 żółtko

DODATKOWO:
1 puszka kajmaku
150 g solonych krakersów
150 g herbatników maślanych
100 g czekolady mlecznej

PIANKA CAPPUCCINO:
1/2 litra śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fiks
2 łyżki kawy cappuccino w proszku


Sposób przygotowania


CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy.


KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić.

 Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.

PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy.

PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce.

                                                                        Życzę smacznego ;-)


9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i do tego przepysznie ^^ i jak tu liczyć kalorie, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, na pewno tak też smakuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto, wygląda obłędnie. Zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skąd Ty bierzesz te wszystkie inspiracje, ciacho wyglada super

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !