SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*50 g gorzkiej czekolady
*1 łyżeczka ciemnego kakao
*1 łyżka cukru pudru trzcinowego
*70 g masła
Masa truflowa:
*100 g mlecznej czekolady
*100 g gorzkiej czekolady
*3 jajka
*1 łyżka rumu
*2 łyżki cukru pudru trzcinowego
*100 g mieszanki bakaliowej studenckiej PIĄTNICA
*50 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
Herbatniki maślane
pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić w mikrofali,
Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami
oraz masłem wyrobić masę. Wylepić dno
silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki.
Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem
wlać rum i dodać żółtka , wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować , wlać
masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód
posypać bakaliami.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową
tartę przed podaniem.
Nie przypuszczałem, że truflowiec może wyglądać tak cudownie ^^ bo szczerze jakoś trufle przedtem nie wzbudzały we mnie zachwytu, a tu takie miłe zaskoczenie, że chętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa!
UsuńNo to ja się wpraszam na kawałeczek, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam;)
UsuńMmm, jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńCiekawa czekoladowa propozycja :) Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki Jolu:)
UsuńFantastyczna! :-)
OdpowiedzUsuń