- Delikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ
- jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta.
-
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
180 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
65 dag kremowego twarogu
100 ml mleka zagęszczonego słodzonego
2 łyżki masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
olejek pomarańczowy do ciast
1 budyń śmietankowy
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 szklanka musu pomarańczowego lub dżemu ja użyłam OWOCOWA ROZKOSZSposób przygotowania
- 1.
- Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut.
- 2.
- W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać mleko oraz olejek krótko zmiksować aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy-tarta po upieczeniu ma być równa jak stół.
- 3.
- Tak przygotowaną masę wylać na kruchy schłodzony spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 15-20 minut. Zimną tartę posmarować musem pomarańczowym i podawać.
- Życzę smacznego :)
Uwielbiam ^^, wygląda tak cudnie, że mam ochotę spróbować jej :) i żałuję, że nie jestem w pobliżu tej tarty
OdpowiedzUsuńZachęcam wypróbować...:)
UsuńWygląda obłednie, chętnie bym zjadła kawałeczek
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie masz bliżej..;) zostaje nam częstować wirtualnie...
UsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie chodzą za mną pomarańcze... :)
no to czas wypróbować..;)
UsuńŚwietna :-) super przepis :-)
OdpowiedzUsuń