Składniki
Ciasto:
5 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
zielony barwnik w żelu -opcjonalnie
Krem:
350 ml śmietany kremówki
250 g sera mascarpone
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 zielona galaretka
Dekoracja:
60 g wiórek kokosowych białych użyłam PIĄTNICA
zielone wisienki koktajlowe
5 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
zielony barwnik w żelu -opcjonalnie
Krem:
350 ml śmietany kremówki
250 g sera mascarpone
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 zielona galaretka
Dekoracja:
60 g wiórek kokosowych białych użyłam PIĄTNICA
zielone wisienki koktajlowe
Sposób przygotowania
CIASTO:
Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle zależy jaki efekt chcemy uzyskać.Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika.
Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta.
Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy.
Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi.
ile wiórek... to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznosci, uwielbiam takie rolady gdzie nadzieniem jest masa smietanowo, mascarpione daje tu fajny posmak i masa wiórek..mniam
OdpowiedzUsuńapetycznie i to bardzo!
OdpowiedzUsuńDziękuję..;)
OdpowiedzUsuńCudownie wiosenna, taka optymistycznie zielona :)
OdpowiedzUsuńPięknie! :) Musi być równie pyszna jak apetyczna :)
OdpowiedzUsuń